Recept na chutný a zdravý borůvkový kompot, uchovávající většinu zdraví prospěšných látek.

0

Co budeme potřebovat?

  • 6 litrů ovoce
  • 2 kg cukru (cukr krupice popř. krystal)
  • větší množství vyvařených a dokonale suchých sklenic a víček

Postup:

Do každé sklenice vložíme 3 vrchovaté lžičky borůvek a zasypeme 2 lžičkami cukru. Nakonec vždy dáme přibližně 1cm vrstvu cukru a sklenice zavíčkujeme. Ovoce naplněné do sklenic odložíme přes noc.

Teprve druhý den si nachystáme zavařovací hrnec vyložený utěrkou (aby nám při zavařování nepraskly skleničky), nalijeme do hrnce vodu a vše ¼ hodiny zavařujeme. Poté skleničky opatrně vyndáme z hrnce, zkontrolujeme, jestli jsou víčka dobře utažené, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Po vychladnutí uskladníme.

Poznámka: Borůvky mohou být zdrojem nebezpečného onemocnění, jakým je tasemnice liščí (vajíčka parazita neviditelná pouhým okem, mohou ulpět na povrchu ovoce!). Proto bychom vždy měli bobulky borůvek před konzumací nebo před dalším zpracováním, velmi pečlivě umýt!

Sdílet: