Těstoviny z tvrdé pšenice tzv. semolinové těstoviny jsou zdravé, nepřiberete z nich a zasytí vás.

0

Těstoviny vyrobené z tvrdé pšenice – semoliny a vody jsou jednoduchou poživatinou hlavně ve středomořské kuchyni. Středozemní kuchyně je vzorem pro kvalitní stravovací návyky vytvořené tradicí v oblasti Středozemního moře. Má pozitivní vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem. Podle středomořského výživového vzoru je doporučený denní příjem kalorií tvořen z 55 % sacharidy a to v podobě těstovin, pečiva, tmavé rýže, luštěnin, ovoce a zeleniny. V krajinách s takovouto výživou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Semolina pochází z vnitřku pšeničného zrna a je jedinou surovinou na jejich výrobu. Kvalita těstovin je závislá na semolině a technologii zpracování. Jasná barva těstovin závisí od žlutého barviva v pšenici. V současnosti jsou semolinové těstoviny běžně k dostání i v českých supermarketech.

Těstoviny ze semoliny jsou zdravé a jsou komplexním sacharidovým jídlem. Jak doporučují výživoví poradci, vyvážená strava by měla obsahovat kalorický příjem v následujícím zastoupení: 55 % ve formě sacharidů, 30 % ve formě tuků a 15 % ve formě bílkovin. Sacharidy jsou nezbytné pro zásobování svalů a těla energií. Těstoviny jsou tedy skvělým zdrojem takových sacharidů.

Tím, že budete těstoviny konzumovat s jinými zdravými potravinami, jako je zelenina, luštěniny, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej, a to vše v rozumné míře, získáte na živiny hodnotné, zdravé a chutné jídlo.

Těstoviny se tráví pomaleji než jakékoli jiné jídlo bohaté na sacharidy, v důsledku čeho se nedostavuje stav velkého hladu a pracující svaly mají dostatečný přísun energie.

Glykemický index (GI) udává, jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr.  Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru.

Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, což znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.

Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie, a tím ho udržují nenasycené a v kondici.

Faktory ovlivňují GI těstovin:

  • Kvalita tvrdé pšenice
  • Hustota
  • Vláknina
  • Doba vaření

Proč je nízký GI zdravý?

  • Pomáhá při prevenci hyperglykemie a cukrovky.
  • Pomáhá hlídat a udržet hmotnost.
  • Pomáhá kontrolovat tuky v krvi (zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol a snižuje hladinu tuků).

Příklad vyváženého jídla:

5g parmazánu=430 85g špaget, 85g bazalkové omáčky, 10g olivového oleje

= KCAL (62% sacharidů, 24% tuků, 14 % bílkovin)

Těstoviny jsou jídlem, které vám přináší radost. Způsob, kterým si je připravíte, dává svobodu vaší kreativitě.

Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií (ne těch z komplexních sacharidů). Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Tato rovnováha má vliv na vaši fyzickou aktivitu a činnost jednotlivých orgánů. Když přijímáte víc energie, než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku, a tím přibýváte na váze.

Několik studií prokázalo, že rovnováha mezi sacharidy, proteiny a tuky je stěžejní pro udržení optimální hmotnosti a snížení rizika onemocnění.

Sdílet: