Rajčata přirozeně posilují imunitní systém organismu.

0

Rajčata obsahují 19 mg na 100g vitaminu C. 100g rajčat dodává tělu 1/3 doporučené denní dávky tohoto vitaminu. V rajčatech jsou zastoupeny vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová, jakož i provitamin A.

Rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94% hmotnosti) a malé množství tuků (0,3%), proteinů (0,8%) a sacharidů (3,5%), které se skládají zejména z glukozy a fruktozy. Jeho výživná hodnota (21kcal/100g) je jedna z nejnižších mezi rostlinnými potravinami. Syrová rajčata jsou pro lidské tělo nejzdravější. Rajčatová šťáva a omáčka jsou bohaté na vitamin C a minerální soli. Z minerálů jsou v rajčatech zastoupeny draslík, železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují 3x více než mléko. Rajčata obsahují i malé množství rozpustné vlákniny (1%). Tato vláknina se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má laxativní (projímavý) účinek.

Rajčata, stejně jako citrony, mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč, protože obsahují mnohem více minerálních solí než kyselin. Barvivo (lykopen) rajčatům dodává jejich typické zbarvení. Na rozdíl od betakarotenu se lykopen v organismu nepřeměňuje na vitamin A. Přesto je lykopen (karotenový pigment) důležitý pro lidské zdraví. Lykopen obsažený v rajčatech, chrání buňky prostaty před oxidací a abnormálním zvětšením. Konzumace rajčat v jakékoliv podobě, je tedy účinnou prevencí proti karcinomu prostaty, jednoho z nejčastějších onemocnění u mužů.

Rajčata neutralizují a pomáhají vylučovat odpadní látky metabolismu. Mají i diuretický (močopudný) účinek a podporují funkci ledvin. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje na pročištění krve při dně (zvýšené hladině kyseliny močové), selhání ledvin spojené se zvýšením obsahu močoviny v krvi nebo při chronické přítomnosti toxinů v těle, která je zapříčiněna stravou bohatou na maso a živočišné proteiny.

Rajčata díky obsahu vitaminů, minerálů a antioxidačních karotenoidů, přirozeně posilují imunitní systém organismu a zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi. S jejich pomocí tělo lépe odstraňuje původce infekčních onemocnění.

Rajčata svým antioxidačním účinkem zabraňují oxidaci cholesterolu přenášeného lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), který jinak způsobuje zužování a tvrdnutí cév (arteriosklerózu).

Sdílet: